Selectează o Pagină

Intr-unul din articolele anterioare prezentam de ce, principial, nu cred in consultanta in codificarea DRG, considerand ca aceasta nu aduce beneficii spitalelor in general.

Dar nu sunt absurd sau radical.  Inteleg si incurajez utilitatea unor astfel de servicii in anumite situatii specifice.  Ce nu voi intelege, e achizitionarea serviciilor pe care le poti face in regie proprie, aici ma refer la servicii de codificare pe foaie, servicii de audit pe foaie, in locul serviciilor de formare si in locul folosiri softurilor utilitare, mai ieftine.

In cazul serviciilor de audit si a serviciilor de codificare pe foaie problema cea mai mare este existenta in spitale a  departamentelor dedicate pentru raportare si statistica. Sensibilitatea subiectului este din punct de vedere al achizitiilor publice, unde cumpararea serviciilor nu este justificata printr-o nevoie reala cu atat mai mult cu cât legea cere altceva. E exact ca la achizitia de servicii de consultanță juridica, când tu ai compartiment juridic și jurist angajat full time.

In principiu orice medic trebuie sa stie si are obligatia sa codifice complet foaia de observatie (conform OMS nr. 1490 din 2010, Anexa 3, punctul 10). Insa codificarea cazurilor tratate devine o cerinta greu de indeplinit in conditiile in care accesul la informatii corecte, complete si detaliate nu este facil. Cu atât mai mult cu cât din experiența mea de consultant și din studiile pe care le-am facut, o codificare corectă și completă a diagnosticelor pe Foile de observație maximizează per total ICM-ul spitalului.

Altă problema majora a calității serviciilor de audit deriva din lipsa specialistilor, pentru ca nu exista meserie in acest domeniu. Asadar companiile cu acest obiect de activitate fac cum cred fără nici o pregatire specială si fara nici o raspundere in fata autoritatilor insarcinate cu controlul codificarii (CNAS si CJAS-urile din teritoriu).

Tocmai acesta este motivul pentru care  exista softuri, unele integrate in softurile de spitale (numite generic Hospital Manager) altele de sine statatoare (Stand Alone). Acestea din urmă sunt livrate in diferite forme : web, aplicatii pe calculator sau aplicatii mobile.

Cursurile de formare ar fi soluție relativ mai  bună. Mai ales ca e mult mai bine sa „invațăm oamenii sa pescuiasca” decat să le vindem peste la un preț de vita Kobe. Nu implica abonamente, nu implica costuri ascunse. Practic, sunt la fel greu de justificat pentru ca nu exista meserie si specializare deci e greu sa spui cine e specialist si cine nu. Dar inca sunt specialisti si se pot găsi soluții.

In concluzie:Ideal, folosim resursele existente si nu avem nevoie de alte servicii. Daca avem nevoie de ajutor suplimentar folosim softuri specializate.

În cazul în care e nevoie, căutam să contractăm companii care sa ne învete să codificăm. Ambele solutii sunt mult mai ieftine si mai eficiente decat serviciile de audit DRG despre care nu s-a demonstrat că pot imbunătăți finanțarea spitalului, pe de-o parte si nu pot fi justificate cheltuielile cu astfel de servicii, pe de alta.

  • Mihai Negrea,
  • Medic rezident epidemiolog
  • Managementul serviciilor de sanatate
  • MSC