Selectează o Pagină

Cu toții vedem situațiile,tot mai dese, când spitale de referință, se află în impas financiar. Evident că atunci când finanțarea spitalului depinde de externări și spitalul nu are rezerve la cea mai mică fluctuație negativă a numărului de pacienți spitalul începe să dezvolte tot felul de probleme de cash. Si vedem diferite cazuri. Culmea e ca si  unele spitale care au contract bune cu Casa de Asigurări nu reusesc sa își facă veniturile pentru că nu poți învinge demografia.

nr pacienti sursa DRG.ro

nr pacienti sursa DRG.ro

Din păcate pentru 2018 lucrurile se anunță a fi și mai dificile. Din măsurile prevăzute de Guvern pentru anul 2018 Cele mai importante sunt:

  • Reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii la nivel de ordonator de credite cu 10% comparativ cu 2017
  • Limitarea angajărilor la o angajare la 2 locuri vacantate.
  • Nu există prevăzute sume pentru măririle salariale promise începând cu martie 2018!
  • Deocamdată bonurile de masă nu se vor acorda pe noua lege a salarizării
  • Limitarea sporurilor la 30% din total masă salarială
  • Bonus! dispar bursele pentru rezidenti

Peste toate acestea se adaugă epuizarea rezervelor financiare ale multor spitale din România în 2017, mult mai multe decât în 2016.  Dacă estimarea mea inițială era un deficit 4 MLD lei pe Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS)acum, după cum arată lucrurile, probabil deficitul pe care îl vom avea e undeva la 3 MLD lei doar de 3 ori mai mare față de 2016.

Marea întrebare care se pune e cum vor accepta sau dimpotriva nu vor accepta angajații aceste măsuri care seamănă a fi de austeritate?