Selectează o Pagină

Pentru ca acum e perioada in care se dau examene de specialitate am zis sa abordez problematica resurselor umane, in special a medicilor, pentru spitale. Inainte de toate sa vedem cum stam in 2017,desi nu avem rezultatele de la examenele de specialitate… putem sa ne facem o idee.

locuri vs rezidenti

Asa cum se poate observa daca in 2012 e un varf locuri la rezidentiat  cam  in 2017 va fi un varf de specialisti pe piata cumulat cu un varf de chirurgi generalisti (6 ani).Asta inseamna pe de o parte concurenta foarte mare intre tinerii specialisti  pentru locurile disponibile … Romania nu poate sa absoarba mai mult de 1200 de specialisti intr-un an, parerea mea, si nici nu cred ca vor emigra 2500 de specialisti anul acesta.

Dacă aș fi manager de spital acum ar fi momentul în care aș încerca să-mi acopăr posturile disponibile. Singura problema e ca nu mi-e clar cum vor arăta bugetele anul viitor pentru spitalele publice.

Daca as fi tânăr specialist m-as orienta catre spitalele care imi pot asigura cele necesare pentru o cariera si o viata ok, pentru ca pe termen lung concurenta va fi tot mai acerba. Toti am vrea sa lucram in centrele universitare, dar e destul de complicat mai ales ca deja si acolo nu este atat de multa treaba de facut. De exemplu daca aș vrea în zona Moldovei m-as duce la Vaslui și aș locui in Iași. Sau daca aș vrea lângă cluj m-aș duce la Huedin. Dar și alte spitale sunt ofertante.

Ca idee se cauta specialisti in zona specialitatilor medicale: diabetologi, cardiologi, internisti, oncologi, pediatri si mai putin in zona specialitatilor chirurgicale. O categoria aparte sunt medicii ATI care sunt căutați tot timpul oriunde. In spitalele judetene peuneria e in spitalele din Moldova si din sudul tarii, in Ardeal mai putin… deși punctual ar mai fi locuri. Totodată în ardeal spitalele mici caută specialiști… dar și aici e bine ca multe din ele sunt dotate și cu mijloace de investigații. Dar eu m-aș orienta acolo unde pot munci mult cat sunt tanar… în zonele cu adresabilitate sau încarcare mare a paturilor

rata de ocupare a paturiloran 2016, date raportate CNAS. 

Poate ar fi o idee bună o bursa a posturilor disponibile aici in secțiunea de comentarii. Spitalele prin a-și spune posturile disponibile și medicii de a-și arăta disponibilitatea.