Frumusețea bazelor de date publice este că oricine le poate accesa și prelucra.
Așa că mi-am propus să analizez pentru dumneavoastră această activitate spitaliceasca și să vedem ce concluzii putem trage:
În primul rând cu mov avem județele cu centre universitare medicale, cu galben centrele cu facultăți de medicină și cu albastru celelalte județe, fără vreo formă de învățământ medical. Cu verde este redată grafic media națională.
- În Romania: 130 de pacienți externați/medic în 2015.
- Dar ce e mai interesant de observat e absolut toate județele cu centre universitare sunt la jumătatea acestui număr campion fiind județul Timiș cu 71 de pacienți externați/medic. În București media este de 111 pacienți externați/medic în 2015.
- La fel de interesant e că și celelate centre, cu facultăți, sunt sensibil mai aglomerate ca activitate pe medic decât centrele universitare dar tot sub medie, excepția este județul Galați.
- Toate celelalte județe din țară au un număr mare de pacienți/medic peste media României, excepția fiint județul Tulcea.
- Cel mai încărcat județ, în funcție de numărul de pacienți externați/medic este județul Călărași cu 243 pacienti externați/medic, urmat îndeaproape de judeșele Dâmbovița,Prahova și Suceava.
Ce concluzii putem trage: că, deși cei mai vocali și mai influenți medici din România sunt cei din centrele universitare, ei au încărcarea cea mai mică comparativ cu ceilalți. Nu se poate spune că valorile județului sunt influențate semnificativ de spitalele mici pentru că acestea nu au pacienți. Ele sunt de proximitate celor universitare, care sunt centrele universitare mari și centre regionale! Da, e adevarat ca medicii din centrele universitare au multe jumatati de norma, dar oare atunci medicii din centrele neuniversitare au mai multa experienta?
Mai mult decât atât, finanțarea diferențiată ca bugete pe județe pentru activitatea spitalicească nu se justifică, cu atât mai mult cu cât și în județele universitare se tratează hipertensiuni și coleciști. Eu aș intreba de ce salariile în spitalele de categorii inferioare, neclinice sunt mai mici decât în spitalele clinice de categorie superioară?
Un alt aspect este faptul ca în județele unde nu există facultăți sau universități de medicină nu există rezidenți. Important de menționat, pentru că rezidenții nu sunt luați în calcul din simplul motiv că nu au dreptul să externeze ca medici curanți deci realitatea e că de fapt încărcarea și volumul de muncă e mult mai mic în județele universitare chiar și decât statistica oficială. Intr-adevar putem vorbi de faptul ca in centrele universitare exista norme partiale pentru cadrele universitare.
Important de menționat că la nivel european deși nu se raportează numărul de extenări pe medic, România este codașă ca activitate medicală/pacient, Comisia Europeană măsurând numărul de consulturi/pacient. Puteți vedea aici studiul 2016 pagina 165.
Datele primare sunt luate de pe Data.gov.ro
Tabelul prelucrat il gasiti aici.
LATER EDIT: am adaugat tabelul si pe spitale.
Autori:
dr. Mihai Negrea, MSC, MSS
ec. Ioana Blaga, Project Developer la www.Hospitalnet.ro