Selectează o Pagină

Modificările legislative din 2017 dau dreptul unor sporuri mai multe și mai mari personalului medical. OUG 9/2017  la articolul 4 anulează aliniatul 6 al legii 284/2010, anexa 3, articolul 7.

Ce înseamnă asta?

Legea 284/2010  este legea salarizării personalului din fonduri publice. Odată cu adoptarea legii 250/2016, cea care a mărit salariile în decembrie, a fost nevoie de o derogare de la legea 284/2010 pentru a putea efectiv vira banii. Până acum deși personalul medical avea dreptul la sporuri pentru condiții deosebit de periculoase de muncă, spitalele erau obligate să mențină suma totală a sporurilor sub 30% din total masă salarială.

Evident că acest lucru nu ar fi posibil cu noile reglementări din legea 250/2016 astfel că a apărut ordonanța 9/2017. Însă ca și consecință, benefică spun eu, odată cu abrogarea aliniatului 6 se deschide oportunitatea ca întreg personalul, care are dreptul de a primi sporuri pentru condiții deosebit de periculoase, să le primească.Nu numai acest spor, dar pentru exemplicare ne axăm pe acest aliniat.

b) pentru condiţii deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar, acordată prin serviciile de ambulanţă şi structurile de primire a urgenţelor UPU – SMURD, UPU şi CPU, secţii şi compartimente de ATI şi de terapie intensivă, secţii şi compartimente de îngrijiri paleative, secţii/compartimente pentru arşi, secţii şi compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie, hematologie oncologică personalul încadrat în blocul operator, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervenţională, în laboratoarele de endoscopie intervenţională, precum şi medicii de specialitate chirurgicală, epidemii deosebit de grave şi altele asemenea, stabilite de Ministerul Sănătăţii, cuantumul sporului este de 45-85% din salariul de bază. Nivelul sporului se stabileşte de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli;

Practic la nivel de unitate nu mai există un motiv legal ca unii să primească spor și alții nu, deoarece toate unitățile trebuie să trateze în mod egal toți angajații. Oricine, din cei care au dreptul la aceste sporuri și acționează în instanță, în opinia noastră, are mari șanse să-și câștige acest drept începând cu 1 ianuarie 2017. Există și posibilitatea ca spitalul să reducă sporurile tuturor la valori mai mici. Dar ele trebuie să fie egale între toți potențialii beneficiari.

Există totuși o limitare la nivel de buget al spitalului dar considerăm că un spor egal pentru toata lumea care are acest dreptul e mult mai corect decât un spor de 75% pentru unii și 25% pentru alții. Consecinta directa este un număr mai mare de angajați bine plătiți și, în general, un grad de satisfacție mai mare la locul de muncă.

UPDATE: a aparut si regulamentul de aplicare al sporurilor care nu e schimbat cu nimic din ce vad eu. Dar din punctul meu de vedere ar trebui contestat pentru ca este neconstitutional… de ce unii au spor de 50% si altii de 70% , pe ce criterii? in plus neaplicarea lui in forma propusa nu poate atrage nici o sanctiune de tip „abuz in serviciu” avand in vedere ca nu e lege!

Sunt curios: Sunt și alte păreri?